Kvar alternatora

Kako možete testirati alternator u svojem automobilu

Ako vam se auto počeo čudno ponašati na način da nasumično svijetle razne lampice, da se svjetla u kabini pale ili gase sama od sebe, da truba ili žmigavci kao da imaju umjetnu inteligenciju,… moguće da imate problem s alternatorom.

Alternator, kako mi i naziv sugerira, proizvodi AC tj. izmjeničnu struju koja je potrebno kako bi automobil opskrbila energijom potrebnom za rad sve sile elektronike. Ali kako onda auto koristi akumulator koji daje istosmjernu struju (DC)? Alternator mu to daje jer unutar sebe vrši pretvorbu. To alternator radi pomoću dioda.

Diode u alternatoru mogu s godinama otkazati poslušnost i zbog toga alternator može davati krivu vrstu energije prema akumulatoru i ostatku sustava automobila koji je osjetljiv na promjene u oscijalicajam struje.

Alternator automobila

Alternator možete testirati uređajem kao što je npr. KONNWEi KW210 tester akumulatora koji pokazuje kakvo je opće stanje akumulatora, alternatora i regulatora napona.

Alternator nije toliko teško locirati niti izvaditi da bi se eventualno popravio. Ipak, prije nego išta počnete raditi na njemu obavezno odpojite minus pol akumulatora kako ne bi slučajno uzrokovali kratak spoj.