Pušta brtva glave motora

Kako znati je li vam otišla brtva glave motora

Brtva glave motora nalazi se između bloka motora i cilindara. Ne možete ju vidjeti golim okom, a može vam prouzročiti dosta problema ako izgori tj. počne puštati.

Brtva po sebi ima puno rupa, a služi kako bi zadržala pritisak klipova, kako bi brtvila prostor kojim teče ulje za hlađenje motora i kako bi brtvila rupe kroz koje teče antifriz. Sve navedeno ima svoje utore u motoru i ako se npr. ulje i antifriz počnu miješati osjetit ćete specifilan miris i najčešće to vidjeti u posudi s antifrizom.

Popravak brtve glave motora može biti poprilično skup i često se vlasnici automobila odluče za prodaju automobila ako zaključe da je problem upravo u brtvi glave motora.

Međutim, postoji jednostavan test kojim sami možete ispitati je li problem s brtvom glave motora uzrok čudnom ponašanju vašeg automobila.

Na hladnom motoru, najbolje da odstoji preko noći, odvrnite čep na hladnjaku motora i upalite motor. Ako vidite mjehuriće možete biti sigurni da je u pitanju loša brtva glave motora koja uzrokuje da se plinovi umjesto kroz auspuh izbacuju kroz hladnjak motora.

Ipak, postoje slučajevi kada to nećete samo tako otkriti. Motor će se čudno ponašati, možda ćete sumnjati na brtvu glave motora, ali mjehurića ovdje neće biti. U tom slučaju trebate specijalizirani alat tj. tester rasladnog sistema i brtve glave motora.

U setu se nalaze testni uređaj i testna tekućina plave boje. Opet odvrnite čep sa hladnjaka motora. Prvo izucite oko decilitar tekućine da ne curi van kada budete unutra postavili testni uređaj. Nakon toga testni uređaj, tubu, postavite na rupu hladnjaka motora i unutar njega usipajte testnu tekućinu plave boje do označene razine. Na vrh stavite gumeni nastavak i nekoliko ga puta stisnite da se malo zraka izvuče.

Onda upalite motor i nastavite stiskati gumeni nastavak na testnom uređaju kako bi što više eventualnih plinova prošlo kroz testnu tekućinu. Ako tekućina ostane plave boje tj. ako kroz nju ne budu prolazili ispušni plinovi brtva glave motora vam je ispavna, ali ako tekućina promijeni boju u žutu definitivno imate problem s brtvom glave motora i trebate ju zamijeniti.