Kratki spoj u automobilu

Kako pronaći kratki spoj u automobilu

Ako imate električni problem u automobilu i drugo čekate na termin servisa ili ipak sami želite saznati kako pronaći kratki spoj u ožičenju automobila na pravome ste mjestu. U nastavku možete saznati kako pronaći kratki spoj u automobilu, a onda možete odlučiti hoćete li i to sami riješiti ili je ipak najbolje posjetiti autoelektričara.

Ispitivač napona

Za dijagnostiku vam je dovoljan običan ispitivač napona 12-24V koji na drugom kraju ima tzv. “krokodilska” kliješta-stezaljka.

Prije same dijagnostike pobrinite se da su sva svjetla ugašena i da ništa u autu nije upaljeno što bi trošilo struju. Nakon toga pronađite negativan, minus, terminal na akumulatoru i odspojite ga. Na kabel koji ste upravo odspojili priključite stezaljku ispitivača, a metalni dio ispitivača spojite na minus pol akumulatora.

U tom trenutku možete primijetiti da lampica u ispitivaču svijetli. To znači da je strujni krug zatvoren preko ispitivača i da sve ispravno radi.

Zatim pronađite kutiju s osiguračima, maknite zaštitni poklopac i redom krenite vaditi osigurače. Jedan po jedan. Prije toga najbolje da si uslikate postojeće stanje za slučaj da vam kasnije zatreba ili nakon vađenja nekog osigurača zaboravite na koje ga mjesto treba vratiti.

Kada izvadite neki osigurač pratite hoće li se lampica na ispitivaču ugasiti. Ako se nakon prvog osigurača lampica nije ugasila nastavite vaditi sljedeći osigurač. Ponavljajte postupak sve dok se lampica na ispitivaču ne ugasi. Kada se lampica ugasila pronašli ste strujni krug koji ima kratki spoj.

Ako na poklopcu kutije s osiguračima nije navedeno koji strujni krug osigurava određeni osigurač pronađite knjižicu s uputama vozila i saznajte koji strujni krug je u pitanju. Onda odlučite želite li nastaviti sami ili ćete ipak posao prepustiti stručnjaku.