Kako sami možete resetirati elektroniku vašeg automobila?

Kako sami možete resetirati elektroniku vašeg automobila?

U ovom tekstu možete saznati kako resetirati računalo koje je sastavni dio svakog modernog automobila.

Automobili s vremenom dobivaju sve više elektornike pa jednako kao vaši mobiteli ili osobna računala koja ponekada trebaju biti resetirana isto je i sa elektronikom automobila.

Svakodnevnom vožnjom automobila elektronički sustavi šalju i primaju podatke u obliku nula i jedinica. Nije teško zamisliti da će na svakih nekoliko desetaka ili stotina tisuća tih primanja i slanja podataka doći do neke male greške zbog koje će se automobil možda početi čudno ponašati.

Dodano, moderni automobili se prilagođavaju vašim vozačkim navikama i spremaju određene parametre kako bi vam vožnju učinili ugodnijom. No ipak, kada se neki logički podatak spremi u pogrešnom obliku može se manifestirati kao kvar.

Na što pripaziti?

Prije nego se upustite u postupak resetiranja računala automobila provjerite je li vam potreban sigurnisni kod autoradija i ako je trebate znati gdje se nalazi. Taj će vam kod trebati nakon resetiranja.

Također, prije postupka provjerite knjižicu svojeg vozila i eventualna upozorenja vezana uz odspajanje akumulatora.

Resetiranje elektronike

Kako bi elektroniku automobila vratili na tvorničke postavke dovoljno je odspojiti oba pola akumulatora i tako ostaviti automobil 10ak minuta.

Dodatno, kako bi bili sigurni da je sva struja ispražnjena, možete upaliti svjetla automobila što će izvući preostalu struju u komponentama.

Kada ponovno spojite akumulator upalite automobil, postavite klimu na maksimalno puhanje i držite gas na 2000 okretaja 5 minuta. Nakon toga ugasite klimu i ponovite držanje gasa na 2000 okretaja 5 minuta. Na taj način ćete ubrzati kalibriranje ler gasa automobila što bi inače trajalo dan ili dva dok automobil to ne bi “naučio” sam.

Kada ovo možda neće pomoći?

Postoji jedan detalj o kojem puno ljudi ne razmišlja. Čudni problemi se mogu pojaviti i kada akumulator nije dovoljno snažan za sve potrebe automobila.

To može biti slučaj ako je u startu kupljen slab akumulator ili kada on nakon nekog vremena prirodno oslabi.