5 stvari koje nikada ne biste trebali raditi u automobilu s ručnim mjenjačem

5 stvari koje nikada ne biste trebali raditi u automobilu s ručnim mjenjačem

O nastavku teksta možete saznati 5 stvari koje ne biste trebali raditi u automobilu s ručnim mjenjačem ako želite da dugo i ispravno radi. Tu se naravno podrazumijeva redovno održavanje poput određenog intervala zamjene ulja mjenjača prema preporuci proizvođača.

Nepotrebno prebacivanje u niži prijenos

Ako usporavate ili se planirate zaustaviti nema potrebe da redom snižavate stupanj prijenosa iz npr. šeste brzine u petu, pa onda iz pete u četvrtku i tako dalje. Umjesto toga možete odmah ubaciti u npr. drugu brzinu.

Iako ste to možda vidjeli da rade profesionalni vozači utrka to ipak nije dobro za vaš dnevni automobil. Vozači utrka to rade iz posebnog razloga jer imaju točno određen raspon kada im automobil daje najviše snage i žele stalno biti u tom rasponu.

Uostalom, jefitnije je zamijeniti kočnice nego kvačilo.

Držati nogu na kvačilu dok vozite

S razlogom postoji mjesto za lijevu nogu pored papučice kvačila. Kada ga ne koristite nogu odmarajte na tom mjestu umjesto da vam dodiruje kvačilo.

U suprotnom će se kvačilo vrlo brzo istrošiti i morat ćete staviti novo. I onda opet novo sve dok vam ne držanje noge na papučici kvačila ne izađe iz navike.

Kod parkiranja na nizbrdici/uzbrdici ostavljajti automobil samo u brzini

Dosta je primjera gdje je automobil završio u rijeci, jezeru ili otklizao s parkinga na cestu jer nije bila povučena ručna kočnica.

Nije dovoljno samo ugasiti automobili i ostaviti ga u brzini jer ponekada motor jednostavno ne može držati automobil ili mjenjač može “ispasti iz brzine”. Tada će automobil nekontrolirano otići na stranu gdje ne nagnut.

Znači, obavezno povucite tj. aktivirajte ručnu kočnicu.

Zaboraviti promijeniti kočionu tekućinu

Kočiona tekućina iako je u zatvorenom sustavu u sebi s vremenom nakuplja vodu i prljavštinu. Što je toga više u tekućini tako slabi kočenje.

Ne morate čekati da vam kočenje postane očigledno loše. Tekućinu mijenjajte svake dvije do tri godine. I nije dovoljno samo zamijeniti tekućinu u posudi nego je potrebno odzračiti sustav.

Promijeniti samo disk kvačila

Kada vam kvačilo otkaže poslušnost nemojte zamijeniti samo disk kvačila nego kupite i zamijenite cijeli set koji se veže na disk kvačila.

U suprotnom će i novi disk uskoro otkazati poslužnost jer od samog početka neće najbolje raditi sa ostatkom starih dijelova.

U ovom slučaju vas želja za uštedom na kraju može koštati puno više.