10 stvari koje trebate imati u automobilu za hitne slučajeve

10 stvari koje trebate imati u automobilu za hitne slučajeve

Kada su u pitanju automobili nije pitanje hoće li vam se nekada na putu dogoditi problem zbog kojeg će nastavak puta morati biti odgođen ili otkazan, nego je pitanje kada će se to dogoditi.

Ipak, postoje stvari pomoću kojih sami sebi možete pomoći. Ako ništa drugo, barem dovesti se do najbližeg automehaničara.

1.) Ručna svjetiljka

Ako je u pitanju noćna vožnja i odjednom čujete čudne zvukove iz motornog prostora ili ispod automobila trebat će vam ručna svjetiljka. Svaka čast mobitelima i njihovim mogućnostima osvjetljavanja, ali nisu praktični za rukovanje, posebno kod potencijalnog prljavih, skučenih i masnih prostora.

Zato svakako uz sebe imajte kvalitetnu ručnu svjetiljku koja će vam lijepo sjesti u dlan i za koju se nećete morati bojati da će vam ispasti. Pa ako se to i dogodit neće joj ništa biti. Također, kada već kupujete svjetiljku nabavite onu koja moža i bljeskati npr. SOS signal.

2.) Kabeli za pokretanje automobila

O ovome smo već pisali nekoliko puta. Prilikom nabavke kabela nemojte uzeti one najjeftinije jer oni su dobri sve do slučaja kada ih zatrebate.

Gledajte da su pristojne dužine jer nećete uvijek biti u idealnom položaju da sam kabeli od 2 metra mogu poslužiti. Također neka hvataljke budu kvalitetne željezne.

Za kvalitetan set kabela isplati se jednom dati više novca jer to će vam trajati žitavi život i znate da se u te kabele možete pouzdati, a to je najvažnije.

3.) Ulje za kočnice

Ovo vam možda do sada uopće ne bi palo na pamet, ali zapravo je vrlo logično. Ulje za kočnice dolazi u malim pakiranjima i nije pretjerano skupo da vam se ne bi nalazilo u gepeku.

Ako vam crijeva kojima ide kočiono ulje iz bilo kojeg razloga budu oštećena dobro će vam doći dodatna boca kočionog ulja da možete nastaviti putovanje do najbližeg automehaničara.

4.) Ljepljiva traka tzv. Duct tape

Usko vezana uz prethodni prijedlog. U slučaju pucanja nekog crijeva ljepljiva traka će vam omogućiti nastavak putovanja do krajnje destinacije ili barem do najbližeg automehaničara.

Nabavite trajku koja je vodootporna pa čak neće škoditi niti ako to bude armirana građevinska traka.

5.) Antifriz

Vezano uz gornji prijedlog. Ako vam pukne crijevo hlađenja ljepljiva traka će to barem privremeno zakrpati, ali to vam neće pomoći ako uz sebe nemate dodatnu količinu antifriza.

6.) Auto dizalica

Uz automobil ste najvjerovatnije dobili onu malu metalnu dizalicu koja ne ulijeva povjerenje. Doslovno izgleda da će se saviti ako malo glasnije viknete u njezinoj blizini. A kada su u pitanju kvarovi na putu vikanje se podrazumijeva.

Nabavite kvalitetnu krokodil dizalicu koja je napravljena od jačeg materijala te ima četiri kotača koja će osigurati bolju stabilnost.

7.) Prijenosni mini kompresor

Mini kompresor je praktična mala stvar koja vam može pomoći u nevolji. Naravno nećete ga svakodnevno koristiti jer dok napumpa gumu to može potrajati, a i vrlo je glasno, ali u potrebi nije vas briga za buku i strpite ćete se nekoliko minuta po gumi jer samo želite nastaviti putovanje.

8.) Protupožarni aparat

Ne morate kupiti veliku bocu kakve možete vidjeti u hodnicima zgrada. Dovoljno je da nabavite manju verziju protupožarnog aparata.

U slučaju da nešto u automobilu počne goriti što se često događa ljeti na autocesti ovim aparatom možete spriječiti veću štetu tj. da cijeli automobil izgori.

Kod kupovine obratite pažnju da može gasiti zapeljnu tekućinu i da je za električne instalacije.

9.) Gumene rukavice

Kada su u pitanju popravci oko automobila najčešće je to prljav posao, osim ako radite nešto na unutrašnjosti. Zbog toga je važno imati i koristiti kvalitetne gumene rukavice.

Kupite deblje rukavice sa naborima na prstima da možete uhvatiti manje i skliske predmete.

Rukavice će vas zaštititi od prljavštine, ulja i ostalih nečistoća i čisti ćete moći nastaviti putovanje.

10.) Osnovi set alata i auto osigurači

Neke kvarove na automobilu možete i sami ukloniti, ali ne bez potrebnog alata. Zbog toga uz sebe uvijek imajte manji set osnovnog alata sa odvijačima, klještima, gedorama i sl.

Osim toga, neka u tom setu stoji set auto osigurača jer ta mala stvar vam može pokvariti svu zabavu ako je nemate. Nije toliko često ga pregore, ali kada se to dogodi nikada nije praktično.